Види залізничних колій

1 Серпня 2019 15:01
Залізничні новини

До 1844 року на дорозі використовувалася кінна тяга (де рух вагонів по рейках здійснювалося кіньми). Кілька років по тому було відкрито рух пасажирських поїздів за допомогою парової тяги.

З другої половини 19в і донині французькі і німецькі залізниці найбільш добре організовані і технічно досконалі в Європі. У травні 1830 року розпочалося будова залізничних шляхів з кінною тягою протяжністю 18 км. У 1831 році ця дорога була повністю готова, вона з’єднувала між собою вугільні шахти.

Залізниця в Брюссель протяжністю 24 км перша на європейському континенті жд лінія з паровою тягою для пасажирського і вантажного руху – була відкрита 5 березня 1835 року.У 1836 р П’єр Сімонс запропонував проект будівництва магістральних ж / д доріг зв’язують Бельгію з сусідніми державами. Замість схвалення проекту він отримав нерозуміння й образи.

  • Лише в 1921 році всі залізниці об’єднали в єдину державну мережу.
  • У період 1985-1991 рр залізниці були приватизовані і заснований залізничний холдинг.
  • Друга половина 19 століття період бурхливого будови залізничної колії.
  • В середньому за рік в світі будувалося близько 20 000 км нових ліній. До 1910 року загальна довжина залізниць понад 1 млн км.

Пристрій залізничної колії

У 1806р Петро Фролов розробив проект чавунної рейкової дороги протяжністю 1867 метрів з кінною тягою застосувавши таку конструкцію шляху: на дерев’яних поперечних лежнях, які кріпилися до забитих в грунт на 1-1,5 метра сваям, кріпилися чавунні рейки. Верхня частина рейки була опуклою, а колеса увігнутою і обидва мали форму еліпса. Н насипах укладалися рейки які кріпилися литими цвяхами до поперечок. Ширина колії прийнята 1067 мм.

В Англії застосовувався залізничну колію в якому використовувалися рейки, що мали вертикальну стінку обмежує зсув коліс.

Ще один варіант пристрій рейкової колії рейки лежать на кам’яних опорах лежать окремо один від одного. У такому варіанті укладання рейок дуже важко забезпечити постійну ширину колії. Для запобігання зсуву кам’яних опор простір межу ними засипали щебенем.

  1. З 1837 р на ряді ж / д доріг в верхній будові шляху стали використовувати шпали. Так, наприклад на Царскосельской залізниці шлях був влаштований на насипу з щебеню, на який були покладені просочені смолою дерев’яні шпали розташовувалися 0,91 м один від одного. Двоголові рейки закріплювалися клинами в чавунних подушках, які нагелями (милицями) прикріплялися до шпал.
  2. Вчасно виникнення залізниць єдиним нормативом вважалася Шріна рейкової колії. Кожна з жд доріг мала певну ширину колії 1422,5 мм. У 1845 році, в Англії, було затверджено постанову про однаковій ширині колії 1435 мм.

У європейських країнах на єдину ширину колії почали переходити після 1896 р Зараз Ширина колії українських залізниць на сьогоднішній день складає 1520 мм.